Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și www.scoalait.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele de „Robotică și Programare în abordare STEaM” la Muzeul Antipa.
În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța noțiuni introductive despre robotică și programare, vor descoperi cum arată echipamentele IT văzute prin ochii unui specialist și vor afla cum sunt construiți roboții și cum se pot programa ei pentru a îndeplini diverse sarcini.
Participând la aceste ateliere, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învăța încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate.
Atelierele de Robotică și Programare în abordare STEaM sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice.
Grupa de vârstă:
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani.
Perioada de desfășurare:
Atelierele se desfășoară Sâmbăta, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 10:15 – 11:30.
Succesiunea modulelor este următoarea:
– Modul I: Programare Scratch (26 aprilie – 10 mai 2025);
– Modul II: Codey Rocky (17 –31 mai 2025);
– Modul III: Kubo (7 – 21 iunie 2025).
Modul I: Programare Scratch (26 aprilie – 10 mai 2025)
Scratch este o platformă educațională interactivă, dezvoltată de MIT, care îi ajută pe copii să învețe programarea într-un mod distractiv și intuitiv. Folosind blocurile de programare, cei mici creează animații, jocuri și povești interactive, dezvoltându-și gândirea logică, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor.
În lecțiile de Scratch, copiii vor folosi kitul electronic Makey Makey pentru a controla personajele prin intermediul obiectelor comune, transformându-le în butoane interactive. Aceasta le permite să creeze jocuri și aplicații în care inputurile fizice, cum ar fi atingerea unui fruct sau a unui obiect conductiv, să influențeze acțiunile din Scratch. Astfel, copiii învață nu doar programare, ci și cum să integreze tehnologia fizică într-un mod creativ și practic.
Tema 1 (26 aprilie 2025): Animale vorbitoare
În prima lecție, copiii vor face cunoștință cu platforma Scratch și vor descoperi cum pot crea animații interactive, în care personajele comunică prin mesaje asemănătoare celor din benzile desenate. Vor învăța să utilizeze blocurile de programare pentru a face personajele să vorbească, să răspundă la comenzi și să interacționeze într-un mod creativ. Prin această activitate, își vor dezvolta imaginația, gândirea logică și abilitățile de programare.
Tema 2 (3 mai 2025): Labirint interactiv
Cea de a doua lecție ne aduce noi provocări distractive, copiii vor crea un joc de labirint în Scratch, învățând să programeze mișcarea unui personaj, să evite obstacole și să folosească condiții și variabile pentru scor sau încercări. Activitatea dezvoltă gândirea logică și abilități de rezolvare a problemelor prin programare interactivă.
Tema 3 (10 mai 2025): Grădina Fermecată
Acum că știm să programăm, vom crea o grădină magică, în care plantele cresc când sunt udate și insectele prietenoase înfrumusețează peisajul. Copiii vor învăța să folosească evenimente, variabile și efecte vizuale pentru a crea o experiență interactivă, adăugând chiar condiții speciale pentru a proteja plantele.
Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ , în limita locurilor disponibile.
După completarea formularului (https://antipa.ro/rezervari/ ), veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.bilet.ro.
Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.
Taxa de participare:
Taxa de participare se poate achiziționa online pe https://antipa.bilet.ro și în reteaua Bilet.ro
— Modulul – 210 lei/participant;
— Modulul – 375 lei/ doi frați;
— 1 ședință – 80 lei/participant;
— 1 ședință – 150 lei/doi frați;
— 1 ședință – 200 lei/trei frați.
În cazul în care se dorește factură fiscală, aceasta se poate solicita în termen de 3 zile din momentul achiziției taxei de participare pe adresa de e-mail info@antipa.ro .
Sponsor principal : MOL România